Brevik er med sin 1700-talls trehusbebyggelse en unik liten by i Telemark. Byen ligger idyllisk til ytterst på Eidangerhalvøya og bebyggelsen i sentrum omkranser det rolige havnebassenget. Byen har en lang handelshistorie og på 1800-tallet hadde mange hundre handelsskip Brevik som hjemlig havn. Byen har vært gjennom mye og har vært preget av både medgang og motgang. Fra sin storhetstid på 1700- og 1800-tallet fremstår Brevik i dag som en vakker skjærgårdsby som fortsatt preges av sin lange historie. Bebyggelsen, som i hovedsak ble satt opp i tiden 1830 til 1850, er preget av byggverk i empirestilen. Selv om dagene der byen var en av regionens største arbeidsgivere er over, lever Brevik i beste velgående. Mange av byens innbyggere, som teller litt over 3000 mennesker, har sitt daglige arbeid i nærliggende byer som Skien, Porsgrunn, Rjukan og Stathelle.
Breviksbroene
De to broene i Brevik er kjent som store landemerker i denne delen av Norge. Alle som begir seg ut på ferden fra østlandet til sørlandet må kjøre over en av disse to broene. Brevik bru, som er den eldste av de to, ble åpnet i 1962 av den gang samferdselsminister Brattelie. Grenlandsbrua på sin side sto klar til åpning i 1995 og ble høytidelig åpnet av kong Harald 15 Mai 1995. Neste gang du kjører over en av disse broene bør du tenke over det, at rett under deg ligger en av Norges best bevarte seilskutebyer innbydende og venter.
En skjærgårdsdrøm
Brevik har en av Norges vakreste skjærgårder med utallige holmer og skjær man kan besøke på en solskinnsdag. Med en lang rekke kommunale badeplasser med fine sandstrender og svaberg er området perfekt for alle som søker en rolig dag i solen. For dem som først slapper av når de har en fiskestang i hånden, byr området rundt Brevik på fantastiske fiskemuligheter både fra båt og land. Ytterst i havgapet finner man de vakre øyene Arøya, Stokkøya og Fugløya. Disse ligger strengt tatt i Vestfold fylke, men de er alle en naturlig del av Breviks flotte skjærgård. Innover mot Brevik finner man et mylder av små og store øyer som Siktesøya, Bjørkøya, Sandøya og mange mange flere. Til Sandøya er det i tillegg helårsforbindelse med ferje fra Brevik.
Historiske personer fra Brevik
Brevik har fostret flere store personligheter. Den mest kjente personen som gikk sine barnsben i disse gatene, er den store norske sjøhelten General-admiral Cort Adler. Adler ble født i Brevik 16. desember 1622 og døde i København 5. november 1675. Han vil for alltid være en del av europeisk sjøfartshistorie. Adler var ansvarlig for oppbyggingen av den Dansk-norske krigsflåten i løpet 1660-årene og ble viden kjent for sin enorme innsats under Venedig krigen i Italia. I 1639 kjempet han under løytnant-admiral Maarten Tromp i “Battle of the Downs”. I 1642 var han førstekadett på Grote St. Joris, et nederlandsk skip ansatt av flåten i Venezia. Adler kalte seg Adelborst i denne perioden, et nederlandsk navn som betyr “kadett”. I 1645 ble han kaptein av San Giorgio og gikk inn i full venetiansk tjeneste. I 1650 ble San Giorgio et flaggskip og Adler dermed flaggkaptein. I en kamp mot den tyrkiske flåten 13. mai 1654 nær Dardanellene, senket Adlers skip femten tyrkiske skip. Neste dag overgav den tyrkiske garnisonen til Tenedos seg. For denne innsatsen ble Adler slått til ridder i San Marco-ordren og det Veneziatiske senatet belønnet ham med en livrente på 1400 gull ducats. I 1660 ble han tildelt graden av Admiral.
Erik Bryn Hesselberg
Erik Bryn Hesselberg født 4. juni 1914 i Brevik var en norsk sjømann, forfatter, fotograf, maler og skulptør. Han er mest kjent som et av besetningsmedlemmene på Kon-Tiki flåtenes ekspedisjon fra Sør-Amerika til Fransk Polynesia i 1947.